Kdo za nás mluví? A mluví opravdu za nás?



Vážení kolegové, přátelé, pacienti, 
věnujte prosím pozornost níže uvedenému textu a vyjádřete svůj názor na adresu: edita.mullerova@gmail.com  
V mailu prosím uveďte jakou organizaci zastupujete a sdělte nám zda s obsahem souhlasíte, či nikoliv, případně volnou formou vyjádřete svůj názor na text, který vznikl jako reakce zástupců pacientských organizací při pacientské radě ministra zdravotnictví na aktivity vztahující se k požadavkům zdravotnických odborů. 
Velmi děkuji za váš čas a názor, Edita Müllerová (předsedkyně spolku Revma Liga ČR, místopředsedkyně pacientské rady ministra zdravotnictví a koordinátorka neformální komunikační aktivity Pacienti spolu)

Reakce pacientských organizací na „Petici proti zhoršování dostupnosti a kvality zdravotní péče“ a požadavky „Krizového štábu proti kolapsu zdravotnictví“
Členové Pacientské rady ministra zdravotnictví pozorně sledují aktivity odborových svazů ve zdravotnictví (Lékařský odborový klub a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR) a vnímají, že je nutné vést veřejnou diskusi o stavu zdravotnictví.
Uvědomujeme si, že stav českého zdravotnictví není dlouhodobě v ideální finanční kondici a vyžaduje změny - ty by však měly být systematické a zajišťovat trvale udržitelný rozvoj. Podporujeme diskuzi o tom, jak zlepšit financování zdravotnictví, ale nesouhlasíme s požadavkem skokově rozpouštět rezervní fondy zdravotních pojišťoven. V době, kdy je zřejmé, že se blíží ekonomická recese a tím i snížení odvodů do systému zdravotního pojištění, máme jako zástupci pacientských organizací zájem na tom, aby v systému bylo dostatek zdrojů na zajištění minimálně stejně kvalitní zdravotní péči, jaké se nám dostává dnes, i v budoucnu. Pozitivně vnímáme, že do zdravotnictví směřuje největší objem finančních prostředků v historii, na rok 2020 je plánován celkový objem úhrad od zdravotních pojišťoven ve výši 346 mld. Kč. 
Nesouhlasíme s vyjádřením "Krizového štábu”, že jsou v něm subjekty zastupující pacienty. Svaz pacientů nelze považovat za transparentní a reprezentativní organizaci, která může zastupovat pacienty. Oproti tomu, zástupci pacientů z řad pacientských organizací, které splňují přísná kritéria reprezentativnosti, byli nominováni do Pacientské rady na základě shody subjektů sdružujících pacienty, které pro a ve prospěch pacientů trvale pracují.
Členové pacientské rady, kteří byli nominováni dalšími pacientskými organizacemi, bedlivě sledují kroky ve zdravotnictví a vyjadřují se k navrhovaným změnám. Zastupují a hájí zájmy pacientů a jsou připraveni k diskusi o stabilizaci a udržitelném financování zdravotnictví a zdravotních výkonů v sociálních službách z pohledu pacientů, především v kontextu kvality poskytované péče. 
Na obsahu textu se podíleli:
Eva Knapp - Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s.; Edita Müllerová - Revma Liga Česká republika, z.s.; Anna Arellanesová - Česká asociace pro vzácná onemocnění z.s.; Robert Hejzák - Česká společnost AIDS pomoc, z.s.; Vlastimil Milata - Diaktiv Czech Republic, z.s.; Karel Dušek - Pacientská organizace Pacienti IBD z. s.; Jan Michalík - Společnost pro mukopolysacharidozu;

Komentáře

Oblíbené příspěvky