Emergentní systém = pojistka pro pacienty

Léky pro pacienty mají být dostupné! 

Nedostupnost léků je velmi ožehavé téma - každý z nás se s nedostupným lékem ve své lékárně alespoň jednou setkal. Osobně jsem nejednou obcházela lékárny v našem městě a sháněla léky pro svou nemocnou maminku. V takových chvílích by si každý přál mít jistotu, že lék skutečně dostane - zvlášť na menším městě, nebo když do své lékárny musí dojíždět. 

Stalo se vám, že jste šli do lékárny a nedostali svůj lék? 

Vyplňte prosím krátký dotazník

V poslanecké sněmovně je právě projednáván zákon, který by takovou jistotu, řekněme "pojistku", pacientům dal. Zákon má pomoci s dostupností léků a ačkoliv by měl být pacient (tedy konečný příjemce péče) v centru pozornosti, při projednávání tohoto zákona stojí jaksi mimo... 

Získá zákon dostatečnou podporu poslanců, nebo zvítězí lobbisté?

Proti návrhu zákona schváleném vládou stojí paradoxně Česká lékárnická komora, která se obává dvojí návštěvy pacienta, což se v praxi stejně děje, když léčivo, které nemá lékárna na skladě musí objednat u distributora. Emergentní model dodávek by také údajně vážně narušoval poskytování lékárenské péče a ve skutečnosti by nezajistil potřebnou dostupnost léčiv pro pacienty ve všech lékárnách. Čtete více zde.

Podle odpůrců bude systém těžkopádný a zatíží systém dalšími náklady

Ano, pro držitele registrací, distributory i lékárny bude schválení zákona znamenat změny - tyto změny jsou ale benefitem pro pacienta!

Potřebujeme léčiva pro českého pacienta v ČR udržet

Zásadní na návrhu zákona je to, že jde o zajištění dostupnosti léku přímo pro koncového uživatele, tj. pro českého pacienta, nikoli o dostupnost léčiva pro lékárnu nebo distributora. Reálně by mohl systém fungovat tak, že přijdete do lékárny a v případě, že není léčivo na skladě a lékárně se nepodaří sehnat lék u distributorů, bude mít přímou cestu k držiteli registrace léku a ten lékárník jednoduše objedná napřímo prostřednictvím systému.
Nejde přitom o žádnou revoluční novinku, Ministerstvo zdravotnictví se modelem emergentní distribuce léků inspirovalo praxí na Slovensku, kde systém funguje již dva roky. V ČR by navíc měl být stejný model použit v kombinaci s elektronickou preskripcí, která zajistí spolehlivé ověření identifikace e-receptu v systému Státního ústavu pro kontrolu léčiv a současně chrání citlivé údaje pacienta. 
Příčiny nedostupnosti léčiv stručně: 
  • Výpadek dodávky léků > tzv. výpadek ve výrobě je nadnárodní problém, který v rámci České republiky nejsme schopní v důsledku globalizace výroby léčivých přípravků efektivně ovlivnit. Přesto zákon navrhuje opatření na zvládnutí obdobného výpadku (zrychlená úhrada dříve nehrazeného léčivého přípravku, vyjímečné povolení distribuce cizojazyčných balení, apod.)
  • Reexport léků > vyvážení léků je bohužel běžnou praxí - vzhledem k situaci na evropském trhu a nízkým cenám léčiv v ČR jsou léky v českém distribučním řetězci atraktivní pro vývoz do zemí, které mají cenovou hladinu výše. Zákon určuje situace, kdy by mohl být léčivý přípravek reexportován.
  • Potíže s distribucí do lékárny > v některé lékárně lék je a někde ne, i to může být důsledek různých distribučních společností, které mohou a nemusí spolupracovat se všemi lékárnami. Tuto praxi "odnáší" pacient.
Zákon přináší nástroje na zvládnutí nedostupnosti léků na českém trhu, veškerá opatření můžete číst v důvodové zprávě zde. Je zřejmé, že nemůžeme zcela ovlivnit výpadek ve výrobě, který má na nedostupnost léčiva na trhu největší podíl. Proč ale nezajistit větší efektivitu v distribuci a kontrolu nad reexportem léků?

Edita Müllerová

 Zprávu zaslanou do poslanecké sněmovny čtěte ZDE

Stalo se vám, že jste šli do lékárny a nedostali svůj lék? 

Vyplňte prosím krátký dotazník

Chcete být akční a pomoci nám ještě víc? Napište svému poslanci, s textem rádi pomůžeme.
Seznam poslanců podle krajů najdete na odkazu ZDE


Další odkazy k tématu:
Ministerstvo zdravtnictví ČR
Asociace inovativních farmaceutických firem
Zdravotnické noviny
Medical tribune



Komentáře

Oblíbené příspěvky